Врати се во игра со Бизнис 3 на 3 Баскет

Активностите на Спортплан започнуваат со формирање на „ Бизнис 3 на 3 Баскет “. Соодветно на визијата која Спортплан ја застапува, формирањето на лигата е логичен чекор кон исполнување на зацртаните цели за сеопшто добро на вработените во нашите компании. Во овој период на креирање на лигата ве охрабруваме да се пријавите со својот тим или пак доколку не сте дел од тим но сакате да учествувате пријавете се како поединец и ние ќе ве приклучиме кон одреден тим.

Повеќе инфо за Бизнис 3 на 3 Баскет на нашата веб страна: http://biznisbasket.mk

Системот на натпреварување ќе се состои од две фази. Во првата фаза ќе се играат натпревари во класичен т.н. лига систем, односно секој со секого во двата предвидени дела – есенски и пролетен. Првите 8 пласирани екипи по групи играат елеминациони натпревари во ¼ финале, ½ финале и финале.
Исто така, предвиден е и натпревар во шутирање тројки, а за најдобрите 10 играчи кои оствариле најмногу поени во текот на првенството, како и за најдобриот,ќе биде врачена награда од нашите спонзори.

Маалски баскет, со нови правила

Со цел секоја екипа да има поголем број играчи, а воедно и дружењето да е поголемо, максималниот број на играчи дозволени за пријавување се 9 (3 во игра) + (6 резерва) кои можат неограничено да се менуваат во текот на натпреварот. Пријавените учесници во Бизнис 3×3 Баскет може неограничено да се менува во текот на целата сезона со тоа што бројката на еден натпревар треба да има максимум 9 играчи од компанија.

Натпреварите ќе се играат во термините помеѓу 20:00 и 21:00 часот од понеделник до четврток. Победник на натпреварот е екипата која ќе биде прва, односно ќе освои 21 поен. Во случај на нерешен резултат, се игра до моментот кога едната екипа ќе постигне 2 поени поголема разлика.

Секој натпревар ќе го суди судија со лиценца од кошаркарската федерација на Македонија. Турнирот ќе се игра по правилникот за игра на ФИБА (кој ќе биде дополнително додаден и претставен пред самиот почеток на овој турнир и на сите учесници во него).

Системот на натпревари се состои од две фази, првата фаза подразбира играње на натпревари во класичен т.н. лига систем, односно секој со секого во двата дела, есенски и пролетен. Секоја екипа ќе изигра вкупно 38 натпревари (19 во првата половина и 19 во втората половина). Потоа првите 4 пласирани екипи по групи, играат елиминаторски натпревари во ½ финале и финале.

Натпревар во шутирање тројки за најдобрите 8 играчи кои освоиле најмногу поени во текот на првенството. За најдобриот ќе биде врачена награда од нашите спонзори

Правила на игра

Тимови
Секој тим се состои од девет (9) играчи (три (3) играчи на теренот,  три (3) играчи за замена, и три (3) играчи ротација).
Официјален персонал
Службен персонал се состои од еден (1) судија и еден записничар. Организаторот може да определи и дека двајца (2) судии ќе го судат натпреварот.
Почеток на натпреварот
Првото поседување на топката ќе се определи со фрлање паричка. Тимот кој добива на фрлање на паричка може да избере помеѓу поседувањето на топката на почетокот на натпреварот или на почетокот на потенцијалното продолжување.
Натпреварот мора да започне со три (3) играчи во полето.
Поени
Секој влез во линијата од 6.75m се постигнува со една (1) точка.
Секој ждреб зад линијата 6.75m се постигнува со две (2) поени.
Секое успешно слободно фрлање се постигнува со една (1) точка.
Натпревар натпревар / Победник на натпреварот
Редовното време на играта е како што следува:
Еден (1) период од 10 минути игра. Времето е запрено кога топката е надвор од игра и за време на слободни фрлања. Времето започнува кога топката се менува (штом тимот го поседува нападот).
Тимот е победник во случај да достигне 21 поен пред крајот на редовното време на натпреварот. Правилото се однесува само на редовното време на натпреварот (а не на потенцијалното продолжување).
Ако по истекувањето на редовното време на натпреварот резултатот е еднаков, следува продолжување. Одмор пред почетокот на продолжувањето трае една (1) минута. Првиот тим кој постигнува две (2) бодови во прекувремениот период е победник.
Ако тимот не е на терен во закажаното време за започнување на натпреварот со три (3) играчи подготвени за играта ја губат играта.
Фаули / слободни фрлања
Тимот е во бонус кога направи шест (6) фаули.
Откако тимот направил девет (9) фаули, секој следен ќе биде технички фаул.
Прекршок кога ќе се обиде да сними играч во линија од 6,75 метри ќе биде казнет со едно (1) слободно фрлање.
Faul кога се обидува да снимате играч надвор од линијата 6.75m ќе биде казнет со две (2) слободни фрлања.
Фаул во успешниот обид на играчот да пука во кошот ќе биде казнет со едно (1) дополнително слободно фрлање.
Тимските фракции број 7, 8 и 9 ќе бидат казнети со 2 слободни фрлања на противничкиот тим.
Тимскиот тим број 10 и сите последователни, како и технички и неспортски фаули, ќе се казни со 2 слободни фрлања и поседување на топка на противничкиот тим. Ова исто така важи и за случаи каде што се прави прекршок при обид за снимање на играч, без разлика дали ударот е внатре или надвор од линијата од 6.75m и ако ударот е успешен.
Време на напад
Тимот мора да испрати шут во кошот во рок од 12 секунди. Времето на нападот почнува да се брои штом топката е во сопственост на тимот во напад (по менувањето со одбранбен играч или по успешен удар под кошот).
Поседување на топката
По секој успешен шут или последно слободно фрлање:
Противниот тимски играч ќе ја продолжи играта со додавање или водење на топката од областа која е директно под кошницата до било која позиција надвор од линијата 6.75m.
Тимот на одбраната нема право да ја допира топката во полукружната област “нема нападнати фаули” под кошот.
По секој неуспешен шут или последно слободно фрлање:
Ако напаѓачкиот тим реализира скок, може да продолжи со играта без да излезе од линијата од 6.75 метри.
Ако бранителот реализира поседување со скокање или украдена топка, тој мора да ја врати топката надвор од линијата 6.75m со трчање или додавање.
По секоја ситуација кога топката е надвор од играта, по успешен удар, топката ќе почне со менување на топката (помеѓу играчите во одбраната и играчите во нападот) надвор од линијата од 6,75 метри на врвот на теренот.
Играчот се смета за надвор од линијата, кога ниту една нога не е внатре или на линија. Во случај на “мртов удар”, тимот во одбрана ќе го награди со поседување.
Замена
За секој тим е дозволена замена, ако топката е надвор од играта. Замена е направена на линијата спроти кошницата и не бара никакво дејство од страна на судијата.
Тајм-аут
Секој тим има право на едно (1) време од 30 секунди во сет. Играчот може да побара тајм аут кога топката е надвор од играта
Секој влез во линијата од 6.75m се постигнува со една (1) точка.
Секој ждреб зад линијата 6.75m се постигнува со две (2) поени.
Секое успешно слободно фрлање се постигнува со една (1) точка.

„Верувај ми: наградата не е толку голема без самата борба“ - Вилма Рудолф

За почетокот и крајот од сезоната сe предвидени забави во ресторанскиот дел од комплексот на салата „Јане Сандански“. На почетокот од сезоната ќе бидат најавени сите учесници, а на крајот ќе бидат прогласени најдобрите 3 екипи и најдобриот играч „МВП“ на првенството закитени со пехари и медали. Благодарници ќе бидат доделени за сите останати екипи учесници, како и компании кои ќе дадат свој придонес во турнирот.

За првите три екипи следуваат награди:

  • За првопласираната екипа 6 ноќевања во Грција и награди од нашите спонзори.
  • За второпласираната екипа 4 ноќевања во Грција и награди од нашите спонзори.
  • За третопласираната екипа 2 ноќевања во Грција и награди од нашите спонзори
[ninja_form id=”3″]